Det är nu några år sedan som LCHF – som numera går att likna vid en livsstil fick ordentligt fäste. Många är de som provat och lika många är meningarna kring huruvida det har förbättrat eller försämrat kroppens fysik och mentala balans. LCHF står för Low Carb High Fat, och innebär att man så gott som utesluter kolhydrater ur sin kost och bland annat äter en större mängd mejeriprodukter med hög fetthalt. Äter du LCHF utesluter du även alla frukter eftersom de innehåller glukos, som är en form av kolhydrat.

Att ladda med kolhydrater som pasta och havregryn inför ett lopp är ju vedertaget – eller?
Hur funkar en LCHF kost i kombination med löpning?

En normalbyggd människa bär på ca 50.000 kcal fett i kroppen. Vi kan endast lagra ca 2.000 kcal glykogen i kroppen, det är en avsevärd skillnad. Om kroppen istället kan nyttja vårt lagrade fett som förbränning, finns det då potential till bättre uthållighet, utan kroppen behöver vara beroende av det begränsade kolhydratlagret, som dessutom behöver fyllas på under prestationen.

Många studier visar att kroppens val av energikälla markant styrs av kostvanorna. Med en lågkolhydratkost styr du med andra ord över från glykogenförbränning till fettförbränning, menar Jonas Bergqvist, Sjukgymnast och näringsrådgivare. Det är dock viktigt att komma ihåg att olika personer har olika effektiv fettförbränning.

Vill du testa ifall LCHF och löpning är the perfect match för dig? Som med de flesta livsstilsförändringar kan det vara en god idé att konsultera med din läkare. LCHF har visat sig ha många positiva effekter, men kan påverka dig om du gör ett tvärt skifte.
Ät lågkolhydratkost under 4 veckor innan du utvärderar din prestation. Det ger kroppen tid att styra om förbränningen från glykos till fett. Om du tränar på högre nivå bör du ge kroppen minst 8 veckor för att ställa om.

Det finns inget facit som fungerar på alla. Om du vill prova ifall det är något för dig:
1. Konsultera med din läkare, framförallt om du har andra hälsobesvär
2. Ställ om kosten och lyssna på din kropp
3. Testa och utvärdera din prestation